Sezaryenle doğum yüzde 100 arttı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Eylül 2011 22:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı Ana Çocuk Sağlığı Projesi (AÇSAP) verilerine göre 2003 yılından 2009 yılına kadar sezaryenle doğumun yüzde yüz arttığı bildirildi. Yenidoğan bebek ölüm oranının ise 2000'li yılların başında binde 26 iken bu oranın 2010 yılında binde 10'a düştüğü kaydedildi.

Malatya İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Turgut Özal Tıp Merkezi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Yakıncı, "Pediyatri okulu yenidoğan sınıfına eğitici olarak gelen iki yenidoğan hocasıyla sohbet ettik. Prof. Dr. Rahmi Örs bir anısını anlattı; Yenidoğan servisine getirilen bebeklerin annelerine nasıl doğum yaptınız, diye sorduğumuzda anneler 'Normal sezaryenle doğum yaptım' diye cevap veriyor.

Demek ki sezaryen o kadar çok yayılmış ki normal olarak kabul ediliyor" dedi.

Sağlık Bakanlığı AÇSAP verilerine göre 2003 yılından 2009 yılına kadar sezaryenle doğumun yüzde yüz arttığının görüldüğünü bildiren Yakıncı, "Sezaryenle doğan bebeklerde anne sütünü alma oranı azalmakta, yenidoğan döneminde 'ıslak akciğer hastalığı' ve bu çocuklarda ilerde astım olma ihtimali artmaktadır" ifadelerini kullandı.

Türk Neonatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Murat Yurdakök'ün "Doğumda anne sancı çekmezse bebek sıkıntı çeker" cümlesini hatırlatan Yakıncı, "Ülkemizde doğacak yenidoğanları bekleyen sezaryenle doğum tehlikesi karşısında onlar için bir de müjdeli bir haber vermek istiyorum. Ülkemizde yenidoğan bebek ölüm oranı 2000'li yılların başında binde 26 iken bu oran 2010 yılında binde 10'a düşmüştür. Bu başarının nasıl sağlandığını Sağlık Bakanlığı Yenidoğan Kordinatörü Prof. Dr. Uğur Dilmen şöyle özetliyor; 'son

on yılda ülkemizdeki yenidoğan merkezi sayısını üç kat, yenidoğan yoğun bakım yatak sayısı altı kat, taşınabilir kuvöz sayısı üç kat, ventilatör sayısı iki kat, yenidoğan ünitesinde çalışan uzman sayısı sekiz kat, yenidoğan birimlerinde çalışan hemşire sayısı beş kat arttı. Yenidoğan birimlerindeki bu personel ve donanım iyileştirilmesi yanında ülke çapında yürütülen Yenidoğan Canlandırma Kursu (NRP) sertifikası alan hekim, hemşire, ebe sayısı 30 bin'i aşmış durumda. Diğer taraftan Bebek Dostu Hastane

sayısını hızla artırarak yenidoğanların anne sütü alma oranlarının artmasını sağlandı'."

NİHAT ABACI

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber